Wiosna na parapecie – domowy szczypior i natka pietruszki

Wiosna na parapecie – domowy szczypior i natka pietruszki

Wiosna w kalendarzu już od dawna a za oknami ciągle biało. Ale jest prosty sposób by poprawić sobie widok z kuchennego okna – poustawiać na parapecie doniczki z soczyście zielonym szczypiorem i natką pietruszki. Nie musisz kupować żadnych nasion a na efekty poczekasz zaledwie kilka dni.

Jak wyhodować domowy szczypior?

Opis

Szczypior na moim kuchennym parapecie.

Najlepiej do hodowli szczypioru (moim zdaniem) nadają się małe cebulki tzw. dymki. Możesz je kupić w każdym sklepie ogrodniczym. Ich liście są cieńsze, bardziej delikatne w smaku.  Ale równie dobrze możesz posadzić zwykłą, dużą cebulę, białą lub czerwoną. Jej szczypior będzie grubszy, ostrzejszy w smaku.

Szczypior z posadzonej cebuli otrzymasz po 4-5 dniach hodowli. Oczywiście najszybciej otrzymasz szczypior z cebuli, która już zaczęła wypuszczać listki.

Metoda 1 – w doniczce

Szczypior z dużej cebuli - jako doniczki można użyć pustej puszki.

Szczypior z dużej cebuli – jako doniczki można użyć pustej puszki.

  1. w doniczce napełnionej ziemią zrób dołek;
  2. włóż w niego cebulę;
  3. lekko przysyp ziemią po bokach, aby się nie ruszała;
  4. jak cebulki są małe posadź kilka w jednej doniczce, ile się zmieści;
  5. podlej wodą;
  6. ustaw doniczkę na kuchennym parapecie.

Metoda 2 – w słoiku z gazą

Istnieje też inny sposób hodowli szczypioru, znany ze szkolnych lekcji biologii. Przyda się, gdy akurat nie masz pod ręką ziemi doniczkowej:

  1. przygotuj słoik;
  2. przykryj go kawałkiem gazy, ale nie naciągaj jej tylko utwórz wgłębienie wewnątrz słoika;
  3. gazę do brzegów słoika przymocuj za pomocą gumki recepturki lub sznurka;
  4. w powstałym wgłębieniu umieść cebulę;
  5. nalej wody do słoika tak, by korzenie cebuli były zanurzone; 
  6. ustaw słoik na kuchennym parapecie;
  7. uzupełniaj wodę w słoiku, gdy jej ubędzie.

Metoda 3 – w słoiku

Kiedy nie masz w domu ani ziemi ani gazy też możesz wyhodować szczypior:

  1. dobierz odpowiednio rozmiar słoika i cebuli, tak by opierała się ona na brzegach słoika a tylko jej korzenie znajdowały się wewnątrz niego;
  2. nalej wody do słoika tak, by korzenie cebuli były zanurzone;
  3. ustaw słoik na kuchennym parapecie;
  4. uzupełniaj wodę w słoiku, gdy jej ubędzie.

Co dobrego siedzi w szczypiorze?

Szczypior pobudza apetyt – ważne w przypadku niejadków – tylko który niejadek zje szczypior? Na szczęście można go „przemycić” drobno pokrojony, np. w postaci dodatku do zupy. Działa też korzystnie na obniżenie ciśnienia.

A jakie związki i mierały zawiera? Oto one:

  • łatwo przyswajalne witaminy – głównie wit. C, ale także wit. A , B2, K, E;
  • związki żelaza;
  • kwas foliowy;
  • karoten;
  • sód;
  • wapń;
  • potas;
  • fosfor;
  • olejki eteryczne zawierające siarkę – stąd nieprzyjemny zapach z ust po zjedzeniu szczypioru – warto pamietać o umyciu zebów!

Z czym najlepiej smakuje szczypior?

Najczęściej używany jest w połączeniu z jajkiem – sadzonym, gotowanym na twardo, faszerowanym, paście jajecznej, jajecznicy, omlecie itd. Standardowo wchodzi też w skład twarogu. Świetnie pasuje do posypania i ozdobienie sałatek, surówek, zup, na kanapkę. Możesz też dodawać go jako przyprawę do różnego rodzaju placków np. ziemniaczanych, z cukinii, kotletów mielonych.

Pamiętaj jednak, że najwartościowszy jest świeży!

Jak wyhodować domową natkę pietruszki?

Natka pietruszki.

Natka pietruszki.

Jeśli chodzi o natkę pietruszki hodujemy ją z korzenia pietruszki, przy czym możemy posadzić cały korzeń – to sposób pewniejszy, otrzymamy bujniejszą natkę; lub tylko ucięty, górny koniec korzenia, najlepiej z zawiązkami liści.

Dobrze gdy pietruszka jest z „pewnego” źródła. Nigdy nie hodowałam natki z marketowych pietruszek i wątpię czy wogóle by wyrosła. Zwykle hoduję ją ze ściętych końców – jak obieram pietruszkę i widzę, że ma na górze zielonkawe zawiązki liści to odcinam taki koniec jakieś 2-3cm poniżej.

Z doświadczenia powiem, że nie z każdego korzenia wyrośnie nam natka. Czasem powkładam do ziemi kilka takich „końców” i tylko z jednego z nich wyrastają listki, reszta usycha. Ale taki „koniec” i tak bym wyrzuciła do śmieci podczas obierania pietruszki, nic więc nie szkodzi spróbować. Może jednak coś wyrośnie?

Metoda – w doniczce

Natka pietruszki.

Natka pietruszki.

  1. wspomniany wyżej fragment korzenia pietruszki lub też cały korzeń umieść w doniczce;
  2. przysyp lekko ziemią;
  3. podlej;
  4. ustaw doniczkę na kuchennym parapecie.

Kilka małych uwag:

  • Warto wybrać nieco większą doniczkę, tak żeby móc dosadzić kolejne „końce”.
  • Na natkę poczekaj około 7-10 dni, daj jej podrosnąć.
  • Nie obcinaj listków do końca, wtedy będą mogły dalej rosnąć.

Natka pietruszki jeszcze zdrowsza niż szczypior!

Najbardziej znane z jej leczniczych zastosowań to leczenie infekcji dróg moczowych, problemy z miesiączkowaniem, z trawieniem, alergią i wiele innych. Można powiedzieć, że pietruszka jest dobra na wszystko. To zasługa jej bogatego w minerały i pierwiastki śladowe składu. Zawiera ona bowiem:

  • dużą ilość wit. C – łyżka natki dziennie to połowa dziennego zapotrzebowania na tę witaminę;
  • wit. A, B1, B2;
  • magnez;
  • żelazo;
  • inne cenne składniki mineralne.

Do czego dodawać natkę pietruszki?

Najprostsza odpowiedź to do wszystkiego, do czego tylko się da. Ja stosuję ją głównie do posypywania zup (moja córka bardzo ją lubi w przeciwieństwie do szczypioru), gotowanych ziemniaków, sosów, sałatek, kanapek itd.

Ale natka pietruszki może być nie tylko dodatkiem do potraw – próbowałeś już herbatki z natki, zupy pietruszkowej, czy pietruszkowego koktajlu? Przepisy znajdziesz w artykule „Niesamowita pietruszka” na stronie Eko Quchnia. A może pietruszkowe pesto jako dodatek do makaronu?

Masło pietruszkowe

W bardzo prosty sposób możesz zrobić pietruszkowe masło:

  1. miękkie masło przełóż do miseczki,
  2. dodaj pokrojoną drobno natkę pietruszki,
  3. wymieszaj dokładnie – możesz użyc widelca,
  4. wstaw do lodówki by stężało. 

Mam nadzieję, że już pędzisz sprawdzić czy masz w domu ziemię i odpowiednie doniczki. Jak widzisz hodowanie w domu szczypioru i natki pietruszki jest banalnie proste, może nawet prostsze niż obsługa kiełkownicy, a przy tym ile korzyści dla Twojej kuchni:

  • zielony parapet,
  • smaczne potrawy,
  • pewność, że szczypior i natka są zdrowe i ekologiczne.

Może ta cała zieleń przyciągnie nam w końcu wiosnę?

Źródło:

14 myśli nt. „Wiosna na parapecie – domowy szczypior i natka pietruszki

  1. Pingback: 5 sposobów by poprawić swoją figurę i kondycję bez morderczych diet i treningów | EkoTuba

  2. Elżbieta

    Byłam bardzo ciekawa czy natka pietruszki wyrośnie przy zakupie marketowej pietruszki. Udałam się do pobliskiego marketu i postanowiłam zrobić mały eksperyment. Rzeczywiście próba zakończyła się niepowodzeniem, a przy zakupie w pewnym źródle wyrasta świetnie rozgałęziona. Bardzo lubię dodawać szczypiorek do kanapek i wszelkiego rodzaju sałatek warzywnych. Od teraz stale hoduję własny szczypiorek

    Odpowiedz
    1. Ania Autor wpisu

      Tak właśnie myślałam, że z pietruszki z marketu nie będzie natki… Może warunki i przede wszystkim czas przechowywania mają na to wpływ? Dzięki, że podzieliłaś się wynikami swojego eksperymentu.

      Pozdrawiam,
      Ania

      Odpowiedz
      1. Agata

        Marketowe kiełkujące warzywa, głównie właśnie cebula, czosnek i pietruszka są spryskiwane specjalnym środkiem tzw. antykiełkowym, aby im na półkach nie rosły. Dlatego nie ma sensu próbować sadzić warzyw z marketu. Najlepiej wybierać takie, które już kiełkują.

        Pozdrawiam :))

        Odpowiedz
        1. Ania Autor wpisu

          Zgadza się, w marketach mają wiele sposobów na przedłużenie życia i przydatności towarów. Źle na tym wychodzą właśnie konsumenci…

          Pozdrawiam!

          Odpowiedz
      1. Ania Autor wpisu

        Tzn. wyrosła Ci z biedronkowej pietruszki? Mi nigdy nie chciały rosnąć, ale jak się udało to super! :)

        Odpowiedz
  3. Elżbieta

    Nie ma za co. Po prostu jeśli czymś się zainteresuję, muszę przekonać się na „własnej skórze” czy rzeczywiście tak jest :) Zapewne masz rację, że to czas przechowywania pietruszki ma największy wpływ na wyrastanie natki. Niestety w marketach jest ciężko natrafić na świeże warzywa i owoce.

    Pozdrawiam Elżbieta.

    Odpowiedz
  4. Tereska

    Zawsze mam zimą ogródek domowy na oknie.
    Ostatnio pietruszkę zaatakował mi biały nalot – mączniak. Jak uratować roślinę i czy natka po umyciu może być wykorzystana?

    Odpowiedz
    1. Ania Autor wpisu

      Hej Tereska,

      zimowy ogródek na parapecie to jest to! Szkoda tylko, że nasze roślinki coś czasem zaatakuje. Ja w takim przypadku po prostu sadziłam nową natkę – do świeżej ziemi, gdyż to z niej mogły pochodzić zarodniki mącznika.

      Próbowałaś stosować jakieś nawozy? Do pielęgnacji, nawożenia i ochrony roślin świetnie sprawdza się wywar z orzechów piorących – pisałam o nich trochę tutaj http://ekotuba.pl/orzechy-piorace-ekologiczny-i-uniwersalny-srodek-czystosci/. Testowałam go na pomidorkach koktajlowych. Jeśli masz orzechy piorące w domu to warto spróbować – na pewno nie zaszkodzi.

      Myślę, że po dokładnym umyciu możesz zjeść taką natkę – zależy też jak bardzo jest zaatakowana i czy będzie smaczna? Decyduj sama.

      Pozdrawiam,
      Ania

      Odpowiedz
  5. Jola R.

    Genialny patent z tą uciętą końcówką pietruszki!!! Że też sama na to nie wpadłam… :)
    Jako osoba niecierpliwa, niezmiernie jestem ukontentowana okresem oczekiwania nie przekraczającym 10 dni :D:D:D
    Wielkie, serdecznie dzięki!

    Odpowiedz
    1. Ania Autor wpisu

      Hej Jola!

      Cieszę się, że mój sposób się przydaje. Patent tak właściwie jest mojej mamy – zawsze tak robiła i nadal robi. Nie z każdego końca pietruszki coś wyrośnie, ale warto próbować.

      Pozdrawiam,
      Ania

      Odpowiedz
  6. Iza

    Hej, ja od kilku dni testuje hodowlę końcówki selera naciowego i już widać efekty. Tak samo jak pietruszkę co zjadłam to zjadłam, a potem do ziemi. Wydaje mi się że do wody też dałoby efekty.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *